Τα νέα υβρίδια μπορεί να έχουν πολλά προβλήματα επιβίωσης ή εκφυλιστικές αλλαγές (π.χ. ορισμένες φορές έχουν προβλήματα γονιμότητας). Μαζί με τα ψάρια μεταφέρονται και παράσιτα και αρρώστιες ή και άλλα αλλότοπα ή ξενικά είδη, όπως ασπόνδυλα υδρόβια ζώα (π.χ. μύδια του γλυκού νερού). Όλα αυτά αποτελούν ένα πρόβλημα που στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει κανένα ως σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα.
Η ημερήσια μετανάστευση κοπαδιών ατόμων από τα βαθιά στα ρηχά, παγιδεύει χιλιάδες ψάρια στα δίχτυα. Οι ψαράδες πολλές φορές πετάνε τα δίχτυα όπως είναι, γιατί το πρώτο ραχιαίο αγκάθι του γερμανού περιέχει μια τοξίνη που προκαλεί μικρό οίδημα και πόνο και έτσι είναι πρακτικά αδύνατο να ξεψαρίσεις ένα δίχτυ με χιλιάδες γερμανούς. Επιπρόσθετα, είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν οι εκτιμήσεις κινδύνου να προβλέψουν με βεβαιότητα σε όλες τις περιπτώσεις το κατά πόσο τα είδη μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους προαναφερθέντες τομείς, καθώς βασίζονται σε πιθανότητες.
5) Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους, και για αυτό πρέπει να καταρτιστούν και να είναι εύκολα διαθέσιμοι εύληπτοι – εκλαϊκευμένοι οδηγοί αναγνώρισης ειδών καθώς και συστηματική και τακτική κατάρτιση αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και επαγγελματικών φορέων (γεωπόνων, υπηρεσιών κήπου, υδατοκαλλιεργητών, κοκ). Προερχόμενο από την Κίνα, αυτό το ιδιαίτερα ανθεκτικό δέντρο με τις πολλές παραφυάδες έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως καλλωπιστικό στα στηθαία των δρόμων και στις πόλεις. Μπορεί να αντέξει τον παγετό όσο και την ξηρασία και έτσι δεν είναι τυχαίο να το βλέπουμε να εμφανίζεται σε πολλά δάση μας δίπλα σε έλατα, πλατάνια, φλαμουριές, γαύρους, ιτιές, κ.ά, καταλαμβάνοντας τον χώρο τους.
Κάποια όργανα του (δέρμα και εντόσθια) είναι πολύ τοξικά και μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο, αν φαγωθούν. Αν και ακόμα σπάνιο τα μικρά του είδους τείνουν να ακολουθούν άλλα κοπαδιάρικα είδη και έτσι https://www.pharmacy2go.gr/ ψαρεύονται μαζί με μαρίδες και γόπες. Έχει εισβάλλει σε δεκάδες υγροτόπους της χώρας και η παρουσία της έχει εκτοπίσει γρήγορα τους πληθυσμούς από τις ντόπιες βαλτοχελώνες και ποταμοχελώνες.
Αρκετά είδη υδρόβιων οργανισμών μπορεί να εμφανιστούν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, κυρίως από παρεισδύσεις ειδών από τα βόρεια σύνορα μας. Τα διασυνοριακά ποτάμια, ειδικά ο Έβρος, Στρυμόνας και Αξιός είναι ζωντανοί διάδρομοι μετακίνησης αρκετών ξενικών υδρόβιων ειδών προς την Ελλάδα. Πρόσφατα εμφανίστηκε στον Έβρο, είδος ασιατικής αχιβάδας του γλυκού νερού του γένους Corbicula που έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλές περιοχές του Δούναβη και της γειτονικής Βουλγαρίας. Στην Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία όπου υπάρχει παράδοση στην ερασιτεχνική αλιεία στους ταμιευτήρες και ποταμούς έχουν ήδη εισαχθεί και εγκατασταθεί πολλά χαπια αδυνατισματοσ ψάρια. Μερικά από αυτά έχουν ήδη εντοπιστεί και στην Ελλάδα πρόσφατα, όπως τα αμερικανικά γατόψαρα (Ictalurus sp., Ameiurus sp.).
Η Caulerpa κατάγεται από την Αυστραλία και λέγεται ότι δραπέτευσε στην Μεσόγειο από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Μονακό. Ιδιαίτερα απειλητικό για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας καθώς δημιουργεί ένα πυκνό πλέγμα το οποίο στην κυριολεξία «πνίγει» όποιον οργανισμό προσπαθήσει να αναπτυχθεί. Με καταγωγή και αυτό από την Αμερική έχει αρχίσει να κατακλύζει τις περιοχές κοντά στα φρύγανα. Ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό -έχει παρατηρηθεί ότι από μία ρίζα ενός εκατοστού μπορεί να φυτρώσει άτομο- απειλεί τον χαρακτηριστικό τύπο των μεσογειακών οικοσυστημάτων της μακίας και των φρυγάνων, φυτρώνοντας εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν θυμάρια, ρίγανες και ασφάκες. Με σκοπό την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, η μελέτη προτείνει την ανάλυση κόστους-οφέλους του κάθε είδους, καθώς μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, είτε τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των ξενικών ειδών, ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει το καθένα για το οικοσύστημα.
Το όμορφο αυτό σκαθάρι της Βόρειας Αμερικής είναι ο απόλυτος καταστροφέας των καλλιεργειών της πατάτας, της ντομάτας, της μελιτζάνας και της πιπεριάς. Παρότι η αντιμετώπιση του προβλήματος με βιολογικά μέσα είναι διαδεμόνη στη χώρα μας, σκαθάρια https://www.pharmacydiscount.gr/ του είδους έχουν βρεθεί και σε περιοχές χωρίς καλλιέργειες, επηρεάζοντας πολλά από τα γηγενή, άγρια φυτά. Mία από τις πιο γνωστές και παλιές περιπτώσεις εισβολής που μέχρι τώρα έχει καταστρέψει μεγάλο κομμάτι από τους βυθούς μας.
Ο ρόλος του καθενός μας ως καταναλωτή, είναι κομβικός για την εμπορική αξιοποίηση των ειδών αυτών. Για παράδειγμα, αν οι γερμανοί, που αποτελούν πια εκλεκτό μεζέ σε κάποια μέρη της χώρας μας (π.χ. Δωδεκάνησα και στην Κύπρο) μπουν δυναμικά στη διατροφική μας κουλτούρα, τα κίνητρα των ψαράδων να τους πιάνουν και να τους πωλούν θα αυξηθούν, κάτι που ενδέχεται να μετριάσει σε τις οικονομικές ζημιές που τους προκαλούν. Παράλληλα, αν η μείωση του πληθυσμού και της εξάπλωσης τους αποδειχθούν επιτυχείς, τότε ενδέχεται να μετριαστούν κάποιες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Στο πλαίσιο του έργου 4ALIEN θα εστιάσουμε σε τέσσερα χωροκατακτητικά https://bestpharmacy.gr/ είδη, παράγοντας γνώση σχετικά με τη βιολογία, την οικολογία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Επιπλέον, θα διερευνήσουμε πιθανούς τρόπους εμπορικής αξιοποίησής τους και προσπαθήσουμε να τα γνωρίσει ο Έλληνας καταναλωτής, με στόχο να συμβάλλουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων τους για τους αλιείς και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Έχει εισαχθεί στη λίμνη Αγιάς, κοντά στα Χανιά, όπου έχει εκτοπίσει τον σπάνιο, ενδημικό κρητικό βάτραχο . Κάθε χρήστης που δημοσιεύει περιεχόμενο δηλώνει και αποδέχεται πως έχει το δικαίωμα να υποβάλει και να δημοσιεύσει περιεχόμενο στον ιστότοπο, που δεν περιλαμβάνει ή δεν παραβιάζει κατατεθειμένα εμπορικά σήματα, λογότυπα ή υλικό προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου. Κάθε χρήστης απαλλάσσει τον naturagraeca.com από οποιοδήποτε κόστος δικαιώματος εκμετάλλευσης, αμοιβής και οποιαδήποτε άλλο χρέος προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εξαιτίας της δημοσίευσης του περιεχομένου που έχει υποβάλει. Επίσης, κάθε πρόσωπο που «φωτογραφίζεται» στο περιεχόμενο έχει συναινέσει στην απεικόνισή του.
Επίσης, συχνά ταλαιπωρούνται από τα επώδυνα τσιμπήματα των γερμανών και του λεοντόψαρου . Πέρα από την αλιεία τα θαλάσσια Η υγεία των γυναικών είδη πλήττουν και άλλους κλάδους της οικονομίας. Για παράδειγμα οι ξενικές τσούχτρες έχουν ιδιαίτερα επικίνδυνο τσίμπημα που μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ, επηρεάζοντας τον τουρισμό. Επιπλέον, δημιουργούν πολυπληθή σμήνη που φράσουν τους αγωγούς άντλησης νερού για ψύξη μηχανών σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα δίχτυα των ψαράδων. 4) Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, απαραίτητη είναι η διαμόρφωση και η ενεργοποίηση εθνικού μηχανισμού για τον έγκαιρο εντοπισμό χωροκατακτητικών ή υπόπτων προς εξάπλωση ειδών.
Περιστατικά θανατηφόρου δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και στον Λίβανο. Παράλληλα πρόκειται και για ένα άφοβο ψάρι που επιτίθεται στην οποιαδήποτε απειλή. Οι αριθμοί του συνεχώς μεγαλώνουν στις νότιες θαλασσές μας και φαίνεται ότι με την αύξηση της θερμοκραίας δεν θα αργήσει να ανέβει και πιο βόρεια. Οι αυξήσεις στα είδη αναμένονται μεγαλύτερες στα έντομα και στα άλλα αρθρόποδα (αραχνοειδή, καρκινοειδή κ.α.), καθώς και στα πουλιά, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό στα θηλαστικά.
Τα ξενικά είδη που αναπτύσσουν πληθυσμούς οι οποίοι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, θεωρούνται «εισβλητικά» είδη. Λόγω της αύξησης της κίνησης των ανθρώπων και των αγαθών σε όλον τον κόσμο, η εισαγωγή ειδών σε νέες περιοχές θεωρείται μια από τις σημαντικότερες απειλές που προκαλούν απώλεια της βιοποικιλότητας. Τα εισβλητικά-ξενικά είδη (ΕΞΕ) έχουν επίσης έντονο αρνητικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες του οικοσυστήματος, στις οικονομικές δραστηριότητες και στον άνθρωπο. Η naturagraeca.com δύναται οιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προυποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προυποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, το 2014 έθεσε όρους για την αποφυγή, την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακούσιας και εκούσιας εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξενικών ειδών.
Οι επιδράσεις της άφιξης αυτών των ειδών ποικίλλουν από την απλή προσαρμογή μέχρι την εκτεταμένη καταστροφή οικοτόπων αλλά και των αφανισμό αυτόχθονων οργανισμών. Ίσως δεν το γνωρίζαμε αλλά τα ξενικά είδη είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα. Τι είναι όμως τα ξενικά είδη; Ξενικά είδη ονομάζονται τα ζώα και οι οργανισμοί που εμφανίζονται σε περιοχές πέραν της φυσικής γεωγραφικής του κατανομής, κυρίως λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Όταν δε τα είδη αυτά εγκαθίστανται με επιτυχία στο νέο τους περιβάλλον και εξαπλώνονται γρήγορα, συνιστούν πολύ μεγάλη απειλή για το περιβάλλον αφού δρουν ανταγωνιστικά για τα ντόπια είδη και ονομάζονται χωροκατακτητικά ξενικά είδη. Ξενικά είδη δεν συναντάμε μόνο στη στεριά αλλά και στη θάλασσα, με τη Μεσόγειο να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αφού η εισβολή τους θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες για την απώλεια της βιοποικιλότητας στην περιοχή και την αλλαγή του οικοσυστήματος.
Απαγορεύεται επίσης ο δανεισμός, η κοινοποίηση, η έκδοση, η πώληση, η εκχώρηση, η εκμίσθωση, η παροχή υπό-άδειας χρήσης, η εμπορία ή η μεταφορά του υλικού ή μέρους αυτού ή η χρήση του. Συμπληρώστε το email σας και θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για κάθε νέα δημοσίευση. 7) Η έβδομη ανάγκη αφορά στη δικτύωση, τη συνεργασία και την καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.